Како се избавити од пушења?

Пред вама је текст са кратким психолошким саветима који могу помоћи особама које желе да оставе цигаре, тј. да прекину са пушењем. Уз овај текст бисмо додали да, психолошки гледано, зависност од пушења има исти механизам деловања као и друге греховне страсти тела попут алкохолизма, преједања, наркоманије и сличних. Нико не може оставити зависност а да не почне озбиљно да се бави узроцима на основу којих је конкретна зависност толико дуго опстала. Стављамо акценат на ово “опстала” , а не толико на “настала”, јер разлог опстанка ове зависности и разлог настанка зависности могу бити различити.

Генерално гледано, овај текст нема смисла да читају особе које дубоко у себи заправо не желе да се одрекну своје зависности. Читање ових текстова у том случају служи само као лагање сопствене савести. А лагање пред самима собом је кључни фактор опстајања у било којој зависности или греху. Први корак је да одустанемо од живљења у лажи.

Они који заиста осећају жељу буду слободни од ове, а и других, зависности потребно је да обрате пажњу на неколико ствари пре него што крену у борбу са њом:

шта пушење цигаре особи доноси или помаже  тј. коју секундарну добит извлачимо из ове зависности– можда је то умирење од напетости, тренутак паузирања стресног живота да бисмо предахнули, можда нам особе које пуше делују независно, самопоуздано и слободно па нам се допада да таква буде и и наша слика о себи…

да прочитамо о томе какве симптоме можемо имати у првим данима одвикавања од пушења , колико ће ти симптоми трајати и како се они могу ублажити. На тај начин ћемо помоћи себи да спремно дочекамо и прегурамо тај непријатни период физиолошких реакција на никотинску апстиненцију који не траје више од неколико дана.

да размислимо на који други начин можемо да задовољимо психолошке потребе које су и одржавале ову зависност – потребу за тренуцима мира и успоравања животног ритма, потребу за пажњом, умирењем, самопоуздањем, утехом, пријатношћу…

– у духовном смислу нам може помоћи молитва на бројанице или читање главе из Јеванђеља у тренутку када осетимо потребу за пушењем, Света Тајна Исповести , и схватање који је прави  извор истинског задовољства и среће у животу – стицање Благодати Божије, уместо покушавања да овосветским задовољствима улепшамо наш живот и осећања.

Овосветска задовољства (зависности, као и остале греховне страсти које поробљавају душу) су само сурогати којима покушавамо задовољити нашу чежњу за Благодатним животом у Христу.

 

уредник сајта “Има наде”

 

Како се избавити од пушења?

 

Неопходна је чврста жеља за избављање од ове погубне, греховне навике. Са скрушеним срцем је потребно покајати се за тај грех и на Исповести.

Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се“ (Мт. 7:7), говори нам Господ. Међутим, да бисмо тако снажно и искрено молили за сопствено избављење од душевне муке, погубних навика и порочних жеља неопходно је видети их у себи, размотрити и видети њихову штетност и сви тежину греха због наше поробљености.

Тек тада ће постојати искрена жеља, молитва и сопствени труд који су неопходан услов за помоћ Божију. Господ помаже само оним људима који из све снаге траже Његову помоћ и истовремено се сами боре против својих страсти. Надање на себе је и неразумно и некорисно; међутим и прекомерно надање на помоћ Господњу при сопственом добровољном остајању у грехуи свесном уступању греховним навикама – вређа Господа.

 

Човеку који жели да остави пушење могу бити корисни следећи психолошки савети:

 

1. Наше лоше навике су у многоме изазване нервозом, бригом, психо-емоционалном напрегнутошћу. Не заборавите то.

 

2. Трудите се да пушите што мање цигарета, имајте стално на уму колико тачно сте попушили цигарета, трудећи се да сваки дан буде мање у односу на претходни.

 

3. Одредите које су „најважније“ цигарете дана, анализирајте психолошке и ситуационе узроке за њиховог паљење. Покушајте да стресусупротставите нешто мање штетно.

 

4. Свако јутро се трудите да што дуже одложите тренутак паљења прве цигарете.

 

5. Јавила се жеља да запалите? Немојте вадити цигарету из кутије, не узимајте је у руке макар неколико минута. За то време запослите руке, урадите неколико физичких вежби, дишите дубоко.

 

6. Немојте пушити на празан желудац.

 

7. Повремено правите прекиде у пушењу („не пушим до понедељка“, „до краја месеца“).

 

8. Ако сте потпуно прекинули са пушењем, запамтите да неко време (2-3 недеље) можете осећати нелагодност попут апстиненцијалног синдрома јер се организам лишио елемента који се већ уградио у дубинске процесе размене материја.

 

У преживљавању „синдрома прекидања“ (први дани и недеље након прекида пушења) могу Вам помоћи лагана средства за умирење: персен, валеријана. Ова средства се могу узети у апотеци без рецепта.

Може се препоручити испирање уста раствором соде бикарбоне (кафена кашика на пола чаше воде), слабим раствором хипермангана или скуване камилице.

Помажу такође и никотински фластери. Ови лекови пружају организму мале дозе никотина и помажу бившим пушачима да се растану од своје погубне навике.

 

 

 

Аутор: Димитрије Авдејев, психијатар, психолог

Извор: „Православная енциклопедия “Домашний доктор” в вопросах и ответах Психиатрия, психотерапия, наркология“, питања 143-144.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.