Људи који су покушали самоубиство – истините приче (ВИДЕО)

У овом 40-минутном филму “СЕБЕ НИЈЕ МОГУЋЕ УБИТИ” говори се о проблему самоубиства на основу сведочанстава људи који су пробали да себи одузму живот. Православни психолог-суицидолог Михаил Хасмински у филму говори са аспекта психологије, а такође и свештеник и судско-медицински вештак из свог домена.

О овој теми се код нас у Србији релативно мало говори с обзиром на озбиљност проблема, као и на велику распрострањеност депресије.

Посебно у овом периоду године, када се инсистира на некој “новогодишњој радости” и када интернет обилује текстовима о срећи, новогодишњим одлукама, проводу, ишчекивањима и жељама, особе које притиска депресија потпуно исправно осећају да су то све празне приче, да то не попуњава ту огромну зјапећу празнину коју осећају у души.

Лек за депресију постоји, човек може бити заиста, не само недепресиван, већ и истински радостан – без замајавања неким наводним “срећама у малим стварима и малим знацима пажње” , нити у “проналажењу љубави у себи, када је већ не добијамо од других”, нити у неком вестернизованом далекоисточном концепту окретања себи и смишљању неке своје верзије “истине” , неке своје верзије  “духовности” или “смисла живота”.

Свето место у души не може остати празно, и ово горе су све људски покушаји, тачније тумарања у мраку, да се та празнина нечим попуни. Међутим, ако на то место у нашој души не ставимо Бога ( и то Јединог Бога а не неку своју верзију бога), попуњавање празнине неким сурогатима за Бога донеће на дуже стазе контраефекат. Тада видимо да људи морају све више да појачавају тај свој лажни концепт среће и све више да инсистирају на њему како их опет не би дочекала она иста, позната, зјапећа празнина.

Уредник сајта Има Наде

 

ФИЛМ “СЕБЕ НИЈЕ МОГУЋЕ УБИТИ”

 

 

Захваљујемо се православном кризном психологу-суицидологу Михаилу Хасминском на уступљеном материјалу.

 

Превод за ИмаНаде.орг: Станоје Станковић

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.