Колико је користан аутогени тренинг – техника борбе са узнемиреношћу и стресом?

Колико је корисно бављење аутогеним тренингом (учење техника психофизичке релаксације као вид борбе са напетошћу, узнемиреношћу, стресом, анксиозношћу, тремом, итд. – напомена преводиоца) да би смо се „отресли“ стреса и брзо утонули у сан?

Са позиције православне духовности бављење аутогеним тренингом није од користи за душу.

Аутор ове психотерапијске методе је немачки научник Јохан Шулц. Тридесетих година прошлог века доктор Шулц је на основу свог боравка у Индији и познанства са јогом, створио нешто слично томе намењено за Европљане и предложио овај свој метод као превентиву и лечење великог спектра обољења, као и са циљем психичког саморегулисања сопствених стања душе. Овакво уљуљкивајуће самоопуштање представља више бег од реалности и креира илузију да смо у добром душевном стању.

Смирење и трезвеност као темељне претпоставкаме за постизање душевног мира се у овој методи нигде не помињу. Важно је запамтити да ова метода има корене у будизму и практиковању јоге.

autogeni-treniing2

Ово о чему смо до сада говорили односи се само на почетни степен аутогеног тренинга. Након тога, када се човек научи опуштању, тада му се предлаже да савлада технике које су повезане са вештачким стварањем неких представа и слика. Основ напредног степена аутогеног тренинга се састоји у креирању фантазија. Аутогени тренинг доводи човека до медитације. Свети Оци нас упозоравају на различите врсте маштарења, фантазирања. Зато је потребно да тај метод аутогеног тренинга одбацимо као суштински човеку непотребан и који може нанети повреду нашој души. За православне хришћане је аутогени тренинг дубоко страна, неспојива метода.

Аутор: Димитрије Авдејев, православни психијатар и психолог

One Comment

  1. Ненад

    О аутогеном тренингу сазнајем на факултету и његов циљ је био опоравак у полувремену или након утакмице. И сам сам га примењивао кад сам уморан, “моја десна рука је опуштена и ја је не осећам” и тако све удове до главе и назад када је активна и ја је осећам. Са оцрковљењем га све мање упражњавам, мада нисам осећао негативне ефекте тога, али по читању овог текста ми бива дефинитивно јасно да је аутогени тренинг за мене прошлост и ослобођење од још једне беде. Христос Васкрсе!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.