Ko je pravoslavni psiholog? (VIDEO)

Ko je pravoslavni psiholog? (VIDEO)

Sa velikom radošću vam predstavljamo kratak video snimak ruskog pravoslavnog psihologa, psiho-onkologa i kriznog psihologa Mihaila Igoreviča Hasminskog.

On je rukovodilac pravoslavnog Centra krizne psihologije koji deluje pod blagoslovom Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, a nalazi se pri hramu Hristovog Vaskrsenja, na Semenovskoj u Moskvi.

Ono što je za mene posebno važno, Mihail Hasminnski je moj mentor i supervizor na polju rada kao pravoslavni psiholog, od njega sam učila i učim principe i metode rada pravoslavno-psihološkog savetovanja. Jednostavan, nepretenciozan čovek koji shvata pravoslavnu psihologiju kao način služenja Bogu.

Urednik sajta Ima Nade

 

 

PRAVOSLAVNA PSIHOLOGIJA: CELOVITI PRILAZ ČOVEKU

 

Ko je pravoslavni psiholog?

 

Pravoslavni psiholog je u suštini psiholog kao i svi ostali, ali koji razmišlja o čoveku sa tačke gledišta pravoslavne antropologije, razmatra sve procese koji se u tom čoveku odvijaju: psihološke, psihičke, duhovne – neodvojivo upravo u tom konktestu. Sledi logično pitanje: šta je pravoslavna antropologija?

 

Antropologija je učenje o čoveku. Pravoslavna Crkva na osoben način razmatra čoveka ne prosto kao telo, kao skup složenih psiholoških procesa, već pre svega, kao dušu. I zato kada idete pravoslavnom psihologu, vi možete očekivati određeni odnos prema svojoj duši: brižan, nežan, taktičan. Ono što je glavno je da toj duši psiholog ne nanese štetu. Mi znamo jako mnogo slučajeva kada čovek ide svetovnom psihologu, a taj je recimo sledbenik nekih ezoteričkih metoda ili metoda koje se u principu ne smeju koristiti: manipulisanje ličnošću. Tada je nesumnjivo da on može naneti štetu.

 

Pravoslavni psiholog sem toga što odgovara pred čovekom koji mu je lično došao, on odgovara i pred organizacijom u kojoj radi za kvalitet pružene pomoći. Međutim, on još odgovara i pred Bogom. To jest, pravoslavni psiholog ima više nesumnjivo odgovornosti pred osobom koja mu se obratila za pomoć.

 

On shvata da će ga Bog pitati, jer u pitanju je oblast koja se u Pravoslavlju takođe naziva i ‘brigom o duši’.

 

Naravno, psiholog ne vrši Tajne, ali takođe dolazi u dodir sa dušom konkretnog čoveka i jako mnogo može da pomogne u njegovom životu u nekim slučajevima.

 

Znate, danas je mnogo toga uslovljeno novcem i psihologija u velikoj meri prihvata novčane relacije kao jako važni deo. Pravoslavni psiholog ne može finansijsku kompomentu da postavi ispred svog služenja. U pitanju je upravo služenje.

 

Međutim, ovo ne znači da pravoslavni psiholog ne treba da uzima novac za svoj trud. To samo znači da ni u kom slučaju novac ne treba da bude ispred služenja i to znači da ako čovek nema novca, on svejedno može da se obrati pravoslavnom psihologu u ekstremnim slučajevima i dobije pomoć. Takav je moj stav.

 

Sumirajući rečeno, u pitanju je prosto odgovorniji psiholog, iako profesionalno bez sumnje ne zaostaje u odnosu na druge psihologe. Generalno gledano, efikasnost psihologa ne zavisi od količine sertifikata i od broja kurseva koje je prošao, već od rezultata koje psiholog ostvaruje.

 

Na taj način ja posmatram pravoslavne psihologe koje poznajem. Na moju sreću, želim da kažem da poznajem mnogo odličnih pravoslavnih psihologa i zahvalan sam Bogu za to. Naravno, želeo bih (u narednim video snimcima) da podelim i iskustvo koje sam lično stekao.

 

Mislim da će objavljivanje ovakvih video snimaka moći da vam pomogne da shvatite nešto iz oblasti psihologije, da vam može pomoći da poboljšate svoj život i analizirate sebe.

 

Autor: Mihail Igorevič Hasminski, pravoslavni psiholog, psiho-onkolog, suicidolog

Prevod za ImaNade.org: Stanoje Stanković

 

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.