Ко је православни психолог? (ВИДЕО)

Са великом радошћу вам представљамо кратак видео снимак руског православног психолога, психо-онколога и кризног психолога Михаила Игоревича Хасминског.

Он је руководилац православног Центра кризне психологије који делује под благословом Патријарха московског и све Русије Кирила, а налази се при храму Христовог Васкрсења, на Семеновској у Москви.

Оно што је за мене посебно важно, Михаил Хасминнски је мој ментор и супервизор на пољу рада као православни психолог, од њега сам учила и учим принципе и методе рада православно-психолошког саветовања. Једноставан, непретенциозан човек који схвата православну психологију као начин служења Богу.

Уредник сајта Има Наде

 

 

ПРАВОСЛАВНА ПСИХОЛОГИЈА: ЦЕЛОВИТИ ПРИЛАЗ ЧОВЕКУ

 

Ко је православни психолог?

 

Православни психолог је у суштини психолог као и сви остали, али који размишља о човеку са тачке гледишта православне антропологије, разматра све процесе који се у том човеку одвијају: психолошке, психичке, духовне – неодвојиво управо у том конктесту. Следи логично питање: шта је православна антропологија?

 

Антропологија је учење о човеку. Православна Црква на особен начин разматра човека не просто као тело, као скуп сложених психолошких процеса, већ пре свега, као душу. И зато када идете православном психологу, ви можете очекивати одређени однос према својој души: брижан, нежан, тактичан. Оно што је главно је да тој души психолог не нанесе штету. Ми знамо јако много случајева када човек иде световном психологу, а тај је рецимо следбеник неких езотеричких метода или метода које се у принципу не смеју користити: манипулисање личношћу. Тада је несумњиво да он може нанети штету.

 

Православни психолог сем тога што одговара пред човеком који му је лично дошао, он одговара и пред организацијом у којој ради за квалитет пружене помоћи. Међутим, он још одговара и пред Богом. То јест, православни психолог има више несумњиво одговорности пред особом која му се обратила за помоћ.

 

Он схвата да ће га Бог питати, јер у питању је област која се у Православљу такође назива и ‘бригом о души’.

 

Наравно, психолог не врши Тајне, али такође долази у додир са душом конкретног човека и јако много може да помогне у његовом животу у неким случајевима.

 

Знате, данас је много тога условљено новцем и психологија у великој мери прихвата новчане релације као јако важни део. Православни психолог не може финансијску компоменту да постави испред свог служења. У питању је управо служење.

 

Међутим, ово не значи да православни психолог не треба да узима новац за свој труд. То само значи да ни у ком случају новац не треба да буде испред служења и то значи да ако човек нема новца, он свеједно може да се обрати православном психологу у екстремним случајевима и добије помоћ. Такав је мој став.

 

Сумирајући речено, у питању је просто одговорнији психолог, иако професионално без сумње не заостаје у односу на друге психологе. Генерално гледано, ефикасност психолога не зависи од количине сертификата и од броја курсева које је прошао, већ од резултата које психолог остварује.

 

На тај начин ја посматрам православне психологе које познајем. На моју срећу, желим да кажем да познајем много одличних православних психолога и захвалан сам Богу за то. Наравно, желео бих (у наредним видео снимцима) да поделим и искуство које сам лично стекао.

 

Мислим да ће објављивање оваквих видео снимака моћи да вам помогне да схватите нешто из области психологије, да вам може помоћи да побољшате свој живот и анализирате себе.

 

Аутор: Михаил Игоревич Хасмински, православни психолог, психо-онколог, суицидолог

Превод за ИмаНаде.орг: Станоје Станковић

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.