Како излечити хомосексуалност

Пред вама се налази уводни текст из књиге  ”Искорак из хомосексуалности” Ричарда Коена – бившег хомосексуалца а сада ожењеног човека и оца троје деце, психотерапеута који је конципирао психотерапију особа које желе да се излече од сексуалне склоности ка истом полу.

Ричард  Коен је један од покретача ”ex-gay” покрета у свету који окупља бивше хомосексуалце и лезбејке из целог света и који већ окупља више десетина хиљада излечених људи који сведоче да је могуће излечити се од хомосексуалних склоности.

 

РИЧАРД КОЕН

ИСКОРАК ИЗ ХОМОСЕКСУАЛНОСТИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Ричард Коен са породицом данас

ПРЕДГОВОР

Књига Искорак из хомосексуалности објављена је 2000. године. Одзив хиљада читалаца чији се живот заувек променио испунио ме топлином. Верујем да свако ко жели да се излечи од привлачности према особама истог пола може у томе успети.  Пратећи овај модел излечења, који се састоји од четири фазе, уз подршку породице, пријатеља и ментора као и Божјег вођства при сваком кораку, сигуран сам да ће ваша вољена особа постати хетеросексуална. Нико се не рађа са привлачношћу према особама истог пола. Промена је могућа.

Привлачност према особама истог пола у суштини је психолошка одбрана од два основна проблема. Прво, повреда које нису излечене и, друго, неиспуњених потреба за љубављу. Када та два основна проблема буду решена, наступиће дубоко осећање унутрашње промене и уследиће буђење хетеросексуалних жеља. Ако се будете придржавали овог програма, успећете.

Након што је ова књига објављена, неки су ми говорили: „Када сам прочитао шта подразумевају четири фазе излечења, уплашио сам се од помисли шта је све за то потребно проћи”.

Ево неколико стратегија за успешно излечење.

Прво, не журите. Напредујте поступно. Не мислите на сутра. Мислите само на данас.

Друго, имајте стрпљења са собом и са другима. За настанак привлачности према особама истог пола требало је много година па ће требати времена да повреде које су створиле такве жеље буду излечене.

Треће, морате да изградите здраве, исцелитељске везе са особама сопственог пола. Мушкарци морају да залече своје односе с мушкарцима, а жене са женама.

Мораћете да излечите хомоемоционалне и хомосоцијалне повреде, а затим хетероемоционалне и хетеросоцијалне повреде.

Хомоемоционалне повреде проистичу из поремећеног односа између оца и сина или мајке и кћери. Хомосоцијалне повреде проузроковане су недостатком повезаности с вршњацима, и то дечака с дечацима и девојчица с девојчицама.

Током процеса излечења морате да успоставите здраве, нееротске везе с особама истог пола. Посебно је важна повезаност са особама које не осећају привлачност према особама истог пола, тј. са онима које осећају привлачност према особама супротног пола. Потребно је остварити четири врсте веза. Прво, повезивање с особама које осећају привлачност према особама супротног пола, а знају да вас привлаче особе истог пола и које су добри пријатељи. Друго, повезивање са особама које осећају привлачност према особама супротног пола, а не знају да вас привлаче особе истог пола и добри су пријатељи. Треће, повезивање са другим особама које осећају привлачност према особама истог пола и које пролазе исти процес излечења. И, четврто, са особама које раде као ментори, које осећају привлачност према особама супротног пола и које у нужди преу-зимају улогу оца и мајке. Чак и ако осетите привлачност према особи истог пола, немојте се сматрати нимало мање вреднима од било које особе коју привлачи супротни пол. Даровити сте и посебни и можете много да пружите.

Требаће времена да изградите те односе. Имајте стрпљења за себе и за друге. Излечење је путовање, а не одредиште. Током тог процеса мењаћете се корак по корак и дан по дан. После излечења односа с особама истог пола, мораћете да приступите излечењу хетероемоционалних и хетеросоцијалних повреда. Хетероемоционалне повреде произлазе из нездраве повезаности између мајке и сина или оца и кћери. Хетеросоцијалне повреде резултат су било каквог прекида веза између мушкараца и жена или жена и мушкараца. Овај модел опоравка успева код оних особа које осећају привлачност према истом полу, код оних које осећају привлачност и према мушкарцима и према женама или оних које нису сигурни у свој родни идентитет. Постоји велика нада у излечење и проналазак правог родног идентитета и у откривање сопствене хетеросексуалности.

Хвала свим мушкарцима и женама које сам имао част да саветујем током протеклих деценија. Ви сте мелем за моје ране. Изражавам вам своје дубоко поштовање. Хвала вам што сте ми допустили да будем део вашег путовања до правог одредишта.

 

УВОД

„У америчком друштву се толерише све, осим оних који не толеришу све” – Непознати аутор

 

•             Нико се не рађа као хомосексуална особа.

Не постоје научне чињенице које поткрјепљују генетску или биолошку основу хомосексуалне привлачности.

•             Привлачност према особама истог пола није питање избора.

Она је резултат темперамента, околине, као и породичних и друштвених услова.

•             Људи могу одлучити да ће се променити и постати хетеросексуални.

Нико се не рађа с привлачности према истом полу. Дакле, промена је могућа.

•             Оно што смо научили, можемо и да заборавимо.

Када повреде буду излечене и незадовољене потребе за љубављу задовољене, освестиће се полни идентитет и пробудиће се хетеросексуалне жеље.

•             Хомосексуалност није ни нешто весело ни нешто страшно. Она је поремећај који се назива приврженост особама истог пола.

 

Живот хомосексуалаца није весео. Он је испуњен болом и често потрагом за љубављу кроз бројне међусобно зависне односе.

Привлачност према особама истог пола није нешто што је лоше. Она је нагон да се задовоље незадовољене потребе за љубављу. Али онај кога води таква жеља често доживљава разочарења и бол.

Особе с поремећајем у облику привржености особама истог пола отуђују се од своје мушкости или женскости и очајнички покушавају да надоместе тај недостатак тако што се вежу за особу истог пола.

У овој књизи ћу приказати основне узроке привлачности према особама истог пола, јасан модел опоравка, као и сведочанства особа које су се промениле. Свако може да оствари шта год пожели. Уз велику одлучност, Божју љубав и подршку других особа, излечење је могуће. Наравно, данас ће многи рећи да се нико не може ослободити хомосексуалности. То је мит. Промена је могућа.

Док сам ишао у основну и средњу школу, током летњег распуста радио сам као волонтер у Кући Инглис, „Филаделфијском дому за неизлечиве болеснике” (од тада су, насрећу, променили име!). То је био дом за људе с церебралном парализом, дистрофијом мишића, мултиплом склерозом и другим телесним поремећајима. Спријатељио сам се с једном женом која се звала Сара. Оболела је од мултипле склерозе у најбољим годинама живота. Пре тога је била концертна пијанисткиња.

Сара ме је подстакла на свирање клавира. Године 1968., у доби од шеснаест година, почео сам да учим свирање код др Негија. Три месеца после тога чуо сам Бетовенову „Месечеву сонату”. Очарала ме па сам одлучио да је научим свирати. Када сам му рекао шта желим, одговорио ми је: „Не. То је бесмислица. Још годинама нећеш бити спреман свирати то дело.” Али то је било његово мишљење.

Отишао сам у продавницу и купио нотни запис тога дела. Требало ми је неколико седмица да се пробијем кроз ноте, а моје руке су неким чудом успевале да запамте оно што мој ум није могао. Моји прсти су сами знали како да прелазе по диркама, а срце би ми певало кад год бих свирао.

Око месец дана после тога одлучио сам да одсвирам „Месечеву сонату” др Негију. Можете замислити колико се изненадио. Никада нећу заборавити његов израз лица. „Ко те научио да то свираш?” „Ја”. То је био прави почетак нашег заједничког рада као учитеља и ученика. Поверовао је у мој таленат и помагао ми да истовремено учим и напредне и почетничке композиције. Након две године интензивног образовања и марљивог вежбања уписао сам се на факултет и одабрао свирање клавира као главни предмет студија.

То ме искуство научило да свако може остварити што год пожели ако то страствено жели и ако се не обазире на оно што други говоре. Они који увек говоре „не” заправо се само плаше да се упусте у нешто.

Све почиње са идејом. Додајте томе жарку жељу, направите план, следите га и трудите се све док не постигнете циљ. Није важно колико ћете пута поклекнути или посустати. То су само привремене препреке. Не постоји неуспех. Постоји само повратна информација. Томас Едисон открио је 3032 начина како НЕ изумети сијалицу пре неголи је остварио свој циљ. Стога је кључно да не посустанете. Само се саберите и покушајте на неки други начин.

Оно по чему сам ја добар терапеут или сапутник јесте чињеница да сам направио готово све погрешке које је могуће направити. Не поносим се тиме. Али нисам никоме и ничему допустио да ме спречи у приближавању циљу и на путу према спознаји о томе како излечити хомосексуалност. За мене је то било питање живота и смрти. И да сам умро покушавајући, било би довољно. У то време, док сам из године у годину покушавао излечити ту бескрајно дубоку повреду у својој души, живот ми је барем имао неког смисла.

Сексуално су ме привлачили мушкарци. Људи су ми говорили да сам рођен такав те да је замисао да то покушам да променим бесмислена и терапијски контраиндикована. Фуј! Не свирати Бетовенову „Месечеву сонату”? Свако може учинити што год пожели, ако има жарку жељу, ако направи план, ако добије подршку и ако се за то бори. До сада сам успео из хомосексуалности извести многе мушкарце, жене и адолесценте, и то зато што нисам послушао кад су ми говорили “Буди искрен према себи, рођен си такав, прихвати то”.

Схватио сам одакле потиче моја жеља за истим полом, како могу да излечим те повреде и како могу да задовољим незадовољене потребе из детињства. Читање ове књиге и примена изложеног плана корисни су зато што нуде пречицу за излечење хомосексуалности. Учинио сам много погрешака, што омогућава другима да избегну неке замке на путу према слободи. Сада могу да помогнем другима да за једну до три године остваре оно за шта је мени требало чак десет година.

Желим да се захвалим свим мушкарцима и женама које сам имао част да саветујем протеклих двадесет година. Они су били моји учитељи. Нека од њихових сведочанстава уврстио сам у ову књигу. Променио сам њихова имена и појединости о њима како бих заштитио њихову приватност. Сви су они храбре душе које иду својим путем, пливају узводно, против струје. Бог вас благословио.

Ову сам књигу написао и за професионалце и за лаике. Мој је положај јединствен зато што сам некад био клијент, а сада сам терапеут. Нисам се само борио против нежељених хомосексуалних жеља. Мучио сам се и да пронађем професионалце који би разумели моје стање и знали како да ми помогну да се излечим. Било је врло тешко покушавати објаснити самог себе терапеутима који ме уопште нису схватали. Данас се на додипломским и последипломсиом студијама широм света учи о „хомосексуално афирмативној терапији”.

Намера ове књиге је да помогне терапеутима, саветницима, свештеницима и осталима да схвате како могу помоћи мушкарцима и женама с нежељеном (его-дистоничном) привлачношћу према особама истог пола. Она је и водич за оне који пате од нежељене привлачности према истом полу. Надам се и молим да ће с временом нестати стигма привлачности према истом полу и да ће превладати разумевање. Нека ова књига послужи као корак на путу до остварења тога сна.

У Првом делу  књиге испричаћу вам своју причу и описати основне узроке привлачности према особама истог пола. Нећу се усредсредити на етиологију јер верујем да је о томе написано много добрих књига. За више информација о узроцима привлачности према особама истог пола погледајте Литературу на крају књиге.

У Другом делу  приказаћу модел опоравка у четири фазе, који ће вас, корак по корак, водити ка излечењу. Затим ћу описати низ терапијских алата и техника, који се користе у појединим фазама опоравка. Изнећу у главним цртама различите приступе излечењу, али нећу улазити у појединости јер о њима можете да се информишете у препорученој литератури. Моја је намера да вам пружим технологију за излечење хомосексуалности. Посебне технике могу да се науче даљом едукацијом. Говорићу и о важности љутње и додира у процесу излечења. На крају ћу описати модел менторства, којим се ствара сигурна повезаност.

У Трећем делу  доносим савете члановима породице и пријатељима особа које осећају привлачност према истом полу. Постоји много тога што породица и пријатељи могу учинити како би помогли особама које привлачи исти пол да постану комплетне особе и на крају осете свој природни хетеросексуални потенцијал.

Књига је проткана сведочанствима петоро мушкараца и жена које сам саветовао. Њихове ће речи омогућити да боље схватите начин на који делује овај процес излечења.

У овој ћу књизи, уместо да сваки пут говорим он и она, користити заменицу мушког рода. Без обзира на то, овај модел опоравка важи и за мушкарце и за жене, осим ако није другачије наведено.

Завршна напомена

До сада сам саветовао, обучавао и помагао хиљадама мушкараца, жена и адолесцената. Овај програм излечења односи се на оне који су отуђени од свога рода, али може се применити и на просечне мушкарце или жене. Једина је разлика у томе што треба заменити редослед треће и четврте фазе, што је објашњено у Четвртом поглављу. У наставку доносим кратко објашњење деловања овог програма.

 

Сајт Православнаја Породица се захваљује Наклади Бенедикта из Загреба на уступљеном материјалу и помоћи.

 –Наставиће се-

Извор: Православнаја Породица.срб

Наслов оригинала књиге: Coming out straight: Understanding and healing homosexuality, Richard Cohen

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.