Bez nade u bolje sutra (pitanje psihologu)

Bez nade u bolje sutra (pitanje psihologu)

Dobar dan,ja sam N.N.,imam 22g. Mislim da mi je potrebna vaša pomoć.

Prvo da vam kažem da ja jako verujem u Gospoda Boga i Presvetu Bogorodicu,molim im se stalno,trudim se da idem u crkvu kad god mogu.Rođena sam na Svetog Luku,i mislim da me je Bog sa nekom namerom baš tada pustio da se rodim.

Ali,u zadnje vreme,od kako je počela ova godina,ja nemam volje ni za čim. Nemam volje da radim,da se družim,da izlazim sa prijateljima,nemam volje za životom.Mislim da sam se poprilično ulenjila,i sad ne znam kako da se vratim na staro.Mislim da sam upala u neku depresiju.

Nikako da nađem posao koji bih radila svim srcem,često sam neraspoložena,često sam obuzeta tugom i depresivnim mislima,nikome ne dozvoljavam da mi se približi,držim distancu čak i prema svojim najbližima.

Mislim da mi je ovo najgora godina otkako sam se rodila,puno loših stvari mi se desilo.Često se pitam zašto sam se uopšte i rodila.

Nesigurna sam u sebe,znam da mogu mnogo toga da postignem u životu,ali se jednostavno ne trudim ni oko čega. Sve mi je postalo svejedno,postala sam ravnodušna na skoro sve oko sebe. Puno puta sam bila povređena,izdana,pa sada više nikome ne verujem.

Ne znam šta da radim,kako da se izborim sa ovim.

Hoću da živim,da uživam u životu,da upoznajem nove ljude,da steknem nova iskustva,ali jednostavno nemam volje. Moja lenjost i gubitak volje preovladavaju i ne znam kako da im se oduprem.

Ako možete,pomozite mi.

Unapred hvala.

 

ODGOVOR PSIHOLOGA:

Pomaže Bog,
Pregledam stara pisma i pitanja koja su mi stizala, pa sam videla ovo Vaše pisano prilično davno, pre više od godinu dana.

To što proživljavate u svojim dvadesetim godinama je ono što ja najčešće nazivam problemima življenja – to su tegobna duševna stanja koja karakteriše nezadovoljstvo svojim životom, doživljaj zakočenosti, osećaj nesigurnosti, nedostatak pravog usmerenja. I , povezano sa svim tim, nedostatak volje. Kao što i sami učestalo kažete, nemate volje ni za šta.

Teško je i imati volju kada se nema jasna ideja – za šta imati volju i zašto. Volja je sredstvo za ostvarenje cilja, ali da biste je stavili u pogon potrebno je znati šta je Vaš cilj. Pravi cilj Vašeg života, ne privremeni ili lažni.

Jeste li pogledali odgovor koji sam pisala osobi na pitanje slično Vašem:

Pad u očajanje (pitanje psihologu)

i ovaj veoma, veoma koristan tekst o stanju , kako mi pravoslavni kažemo, „uninija“:

Kako pobediti duševno stanje čamotinje (depresije)?

Ukoliko ste pročitali, a nije Vam dovoljno, jedino što mogu da Vam predložim je da dođete na jedan razgovor kod mene. Tu bismo imale priliku da detaljnije sagledamo ono što Vas muči i da dođemo uz Božiju pomoć do pravih odgovora. Da zajednički pogledamo šta se sve događa u Vašem životu i oko Vas, kakva je Vaša vera u Hrista, kakav je Vaš kontakt sa sobom i takođe veoma važno – sa Bogom. Da vidimo šta se sve tu događa i kako se to prelama kroz Vašu dušu, šta je to što želite, a šta Vas koči, kako da saznate šta želite i kako da saznate šta je Božija volja za Vas.

Naravno, niste u obavezi da dođete baš kod mene, jer ja razgovore naplaćujem.

U svakom slučaju, ukoliko Vam odgovori na linkovima koje sam navela gore nisu dovoljni, to je znak da Vam je potrebno da porazgovarate sa nekim.

Nemojte ostajati u ovakvom teskobnom stanju nepotrebno dugo. To je iscrpljujuće, a takođe Vam stvara utisak da imate neki mnogo ozbiljan i teško rešiv psihološki problem.

Kod psihologa ne dolaze „ludi“ ljudi, već upravo suprotno – ljudi sa običnim problemima življenja koji ih sprečavaju da žive ispunjenim životom.

Svako dobro,

Urednik sajta Ima Nade

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*