Kako preživeti ljubavnu krizu?

Kako preživeti ljubavnu krizu?

Šta je potrebno da učinite i kojim redosledom:

1. Pobrinite se za sopstveno fizičko zdravlje

Hroničan stres izaziva snažnu destabilizaciju celog organizma što dovodi do ozbiljnog poremećaja u radu imunog, neurološkog, endokrinog, kao i ostalih organskih sistema. Aktiviraju se hronična i psihosomatska oboljenja, što još više pogoršava naše psihičko stanje. I tako u krug.

Vrlo je važno prekinuti ovaj krug. Šta je potrebno učiniti?

a) Kvalitetno spavati.

b) Dobro se hraniti. Dovoljna količina proteina i ugljenih hidrata. Vitamini.

v) Kvalitetan odmor.

d) Uzdržanje od loših navika (alkohola, pušenja, promene polnih partnera).

2. Zapamtite da je sve u Vašim rukama.

Najvažnije što treba da znamo kada smo u teškoj krizi  je da iz nje možete izaći samo Vi sami. Niko ne može da izađe iz krize umesto Vas. Ni bivša voljena osoba, ni prijatelji, ni psiholog.

3. Imajte na umu da se prošlost ne može vratiti.

Živite u sadašnjosti (to je ono što nam i pripada) i razmišljajte o budućnosti, a prošlost, po mogućstvu samo lepo iz nje, ostavite u sećanjima.

4. Pamtite da uvek možete tražiti pomoć i dobiti je.

To mogu biti članovi porodice, prijatelji, stručna pomoć, kolege, pa čak i nepoznati ljudi. Međutim, ono što Vam oni savetuju ne treba ispunjavati žureći i bez razmišljanja. Sve je individualno. Razmišljate o svakom pojedinačnom savetu, ne sledite ih slepo, razmislite o njima i ne odgurujte od sebe ruku realne pomoći.

5. Tražite svoje greške, a ne greške bivše voljene osobe.

Pročitajte materijale sa sajta koji su slični Vašoj situaciji, ali i tekstove koji se generalno bave temom ljubavi i braka. Čitajući ih, trudite se da ne optužite drugu osobu, već da razumete sopstvene greške. Ovaj pristup je konstruktivniji zbog toga što mi uvek stradamo zapravo zbog svojih grešaka. A drugo, zato što jedina osoba koju možemo promeniti – jesmo mi sami.

6. Napravite plan izlaska iz krize.

Napravite procenu svih faktore koji vas uznemiravaju ili koji vas raduju. Razmislite koje sve resurse (psihološke, fizičke, intelektualne) posedujete za prevladavanje krize. Koji su putevi i načini za rešavanje krize (definišite šta možete učiniti u odnosu na Vas lično, ali i u pravcu prema spoljašnjem svetu – drugih ljudi, okolnosti…) . Napravite plan koraka za izlazak iz krize.

Zatim, nakon što je sve razmotreno, počnite sa realizacijom plana. Od tog trenutka svi Vaši postupci treba da imaju isključivo racionalni karakter. Pratite sprovođenje plana u životu. Uzmite dnevnik i zapisujte ono što se događa.

7. Činite dobra dela.

Pronađite neko dobro delo kojim se kontinuirano možete baviti  (potrebno je da ga činite ne ređe od jednom nedeljno – najbolje je da bude nedelja). To može biti pomoć deci siročićima, bolesnima, starim ljudima, nekom rođaku ili poznaniku. Najbolje je da to bude delo koje Vam neće biti lako, već će zahtevati otvaranje Vašeg srca, učiti Vas onome što ranije niste umeli. Potrudite se da tim ljudima pružite ono što niste bili u stanju da date svojoj bliskoj osobi.

Jako je važno da pritom ne očekujete zahvalnost, kao i da čak budete spremni i da prihvatite nezahvalnost. Vi to ne radite da bi vam rekli „hvala“, već sebe radi.

Ovo će Vam pomoći da savladate svoje slabosti i ispuniti Vam život smislom i toplinom.

8. Shvatite da osim sebe samih ne možete izmeniti nikoga.

Promena drugog čoveka može se dogoditi samo ukoliko menjate sebe. Svako nadanje da se odnosi mogu promeniti a da pri tom mi sebe ne promenimo je – nerazumno.

autor: Mihail Hasminski, psiholog

© Perejit.ru
© Imanade.org (prevod)

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*