Ako vam je potrebno da se posavetujete sa psihologom (reč urednika)

Ako vam je potrebno da se posavetujete sa psihologom (reč urednika)

Poštovani posetioci sajta „Ima nade“,

Želim da vam se zahvalim što u sve većem broju pratite ovaj sajt i nadam se da na njemu pronalazite ono što vam je potrebno.

Primetili ste da sam proredila sa odgovaranjem na pitanja koja mi stižu preko kontakt stranice sajta. Vremena je malo, obaveza puno i sve ih je više, na žalost.

S obzirom da me čeka preko dvadeset pitanja, koja sva do jednog traže ozbiljan pristup i promišljanje o odgovoru, razmišljala sam kako da osobe koje su mi se obratile za savet ne čekaju da prođu meseci (a bukvalno su meseci u pitanju) da bi dobile odgovor.

Jedino što mogu da vam predložim je da me kontaktirate preko KONTAKT stranice i raspitate se o mogućnostima da dođete lično kod mene na jedan psihološki razgovor.

Nasuprot uvreženom mišljenju da se kod psihologa ili psihoterapeuta mora ići mesecima, pa čak i godinama, mnogim ljudima je često potreban samo jedan razgovor – da malo razbistre svoje misli, da zajedno sa mnom „otpakuju“ svoju dilemu, da je verbalizuju nekome glasno, da sagledaju problem sa više strana zajedno sa nekim ko nije na različite načine emotivno upleten u to, da zajednički pridržimo na neko vreme taj psihološki teret ili dilemu, pa posle osoba može tako osnažena da se sa tim problemom nosi i sama a da zna, ako joj na tom putu ponovo zatreba podrška – da ima gde da se obrati. Neko dolazi više puta u toku mesec dana ili godine, neko po potrebi.

Takođe, važno je da napomenem još jedno uvreženo mišljenje, a to je da se kod psihologa ide samo kada se ima neki „jako ozbiljan“ psihički problem.

Ne, ljudi dolaze kod psihologa i kada imaju neku životnu dilemu koja ih pritiska, kada se vrte u svom nekom začaranom krugu svojih misli ili nezadovoljavajućih odnosa sa bliskim ljudima, kada imaju neku naviku ili osobinu koja usmerava njihov život na način na koji to ne žele, kada im je potrebna podrška da nešto u svom životu promene, kada im je potrebno da čuju kako neko sa strane vidi situaciju u kojoj se nalaze.

To je ono što sam u podnaslovu sajta Ima nade nazvala – životnim problemima.

Iako ti životni problemi nisu nekakve ozbiljne neuroze ili psihoze, oni nas pritiskaju, počesto vladaju našim životom, čine da se osećamo nezadovoljno, zarobljeno, teskobno, čine nam se da su veći i snažniji nego što stvarno jesu, da se od toga ne možemo otrgnuti…

Nemojte se ustručavati da, ukoliko imate životne probleme koji vas sputavaju da živite kako biste želeli, potražite savet, podršku, pomoć ili prosto razgovor sa psihologom.

Ukoliko ste u Beogradu ili blizu Beograda, možete me kontaktirati i raspitati se za uslove (i cenu) da dođete na jedan razgovor i tako dobijete odgovor na pitanje koje ste mi postavili mesecima unazad ili ste želeli da postavite.

To vas ne obavezuje ni na kakve višemesečne dolaske i trošenje novca koji nemate.

U tome se pravoslavni psihološki savetodavni rad razlikuje od psihoterapije.

Trudim se da , znajući u kakvoj teškoj finansijskoj situaciji svi mi živimo, da izađem u susret koliko je moguće ljudima koji mi se jave.

Za one koji žive daleko od Beograda omogućila sam psihološki razgovor preko Skajpa.

 

Eto, prosto sam želela da ovo svoje razmišljanje na osnovu dosadašnjeg rada sa ljudima u savetovalištu i u pogledu odgovora na pitanja preko sajta podelim sa vama.

 

Svako dobro i hvala vam na razumevanju,

Urednik sajta „Ima nade“

 

Jedan komentar

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.