Kako se izbaviti od pušenja?

Kako se izbaviti od pušenja?

Pred vama je tekst sa kratkim psihološkim savetima koji mogu pomoći osobama koje žele da ostave cigare, tj. da prekinu sa pušenjem. Uz ovaj tekst bismo dodali da, psihološki gledano, zavisnost od pušenja ima isti mehanizam delovanja kao i druge grehovne strasti tela poput alkoholizma, prejedanja, narkomanije i sličnih. Niko ne može ostaviti zavisnost a da ne počne ozbiljno da se bavi uzrocima na osnovu kojih je konkretna zavisnost toliko dugo opstala. Stavljamo akcenat na ovo „opstala“ , a ne toliko na „nastala“, jer razlog opstanka ove zavisnosti i razlog nastanka zavisnosti mogu biti različiti.

Generalno gledano, ovaj tekst nema smisla da čitaju osobe koje duboko u sebi zapravo ne žele da se odreknu svoje zavisnosti. Čitanje ovih tekstova u tom slučaju služi samo kao laganje sopstvene savesti. A laganje pred samima sobom je ključni faktor opstajanja u bilo kojoj zavisnosti ili grehu. Prvi korak je da odustanemo od življenja u laži.

Oni koji zaista osećaju želju budu slobodni od ove, a i drugih, zavisnosti potrebno je da obrate pažnju na nekoliko stvari pre nego što krenu u borbu sa njom:

šta pušenje cigare osobi donosi ili pomaže  tj. koju sekundarnu dobit izvlačimo iz ove zavisnosti– možda je to umirenje od napetosti, trenutak pauziranja stresnog života da bismo predahnuli, možda nam osobe koje puše deluju nezavisno, samopouzdano i slobodno pa nam se dopada da takva bude i i naša slika o sebi…

da pročitamo o tome kakve simptome možemo imati u prvim danima odvikavanja od pušenja , koliko će ti simptomi trajati i kako se oni mogu ublažiti. Na taj način ćemo pomoći sebi da spremno dočekamo i preguramo taj neprijatni period fizioloških reakcija na nikotinsku apstinenciju koji ne traje više od nekoliko dana.

da razmislimo na koji drugi način možemo da zadovoljimo psihološke potrebe koje su i održavale ovu zavisnost – potrebu za trenucima mira i usporavanja životnog ritma, potrebu za pažnjom, umirenjem, samopouzdanjem, utehom, prijatnošću…

– u duhovnom smislu nam može pomoći molitva na brojanice ili čitanje glave iz Jevanđelja u trenutku kada osetimo potrebu za pušenjem, Sveta Tajna Ispovesti , i shvatanje koji je pravi  izvor istinskog zadovoljstva i sreće u životu – sticanje Blagodati Božije, umesto pokušavanja da ovosvetskim zadovoljstvima ulepšamo naš život i osećanja.

Ovosvetska zadovoljstva (zavisnosti, kao i ostale grehovne strasti koje porobljavaju dušu) su samo surogati kojima pokušavamo zadovoljiti našu čežnju za Blagodatnim životom u Hristu.

 

urednik sajta „Ima nade“

 

Kako se izbaviti od pušenja?

 

Neophodna je čvrsta želja za izbavljanje od ove pogubne, grehovne navike. Sa skrušenim srcem je potrebno pokajati se za taj greh i na Ispovesti.

Ištite, i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se“ (Mt. 7:7), govori nam Gospod. Međutim, da bismo tako snažno i iskreno molili za sopstveno izbavljenje od duševne muke, pogubnih navika i poročnih želja neophodno je videti ih u sebi, razmotriti i videti njihovu štetnost i svi težinu greha zbog naše porobljenosti.

Tek tada će postojati iskrena želja, molitva i sopstveni trud koji su neophodan uslov za pomoć Božiju. Gospod pomaže samo onim ljudima koji iz sve snage traže Njegovu pomoć i istovremeno se sami bore protiv svojih strasti. Nadanje na sebe je i nerazumno i nekorisno; međutim i prekomerno nadanje na pomoć Gospodnju pri sopstvenom dobrovoljnom ostajanju u grehui svesnom ustupanju grehovnim navikama – vređa Gospoda.

 

Čoveku koji želi da ostavi pušenje mogu biti korisni sledeći psihološki saveti:

 

1. Naše loše navike su u mnogome izazvane nervozom, brigom, psiho-emocionalnom napregnutošću. Ne zaboravite to.

 

2. Trudite se da pušite što manje cigareta, imajte stalno na umu koliko tačno ste popušili cigareta, trudeći se da svaki dan bude manje u odnosu na prethodni.

 

3. Odredite koje su „najvažnije“ cigarete dana, analizirajte psihološke i situacione uzroke za njihovog paljenje. Pokušajte da stresusuprotstavite nešto manje štetno.

 

4. Svako jutro se trudite da što duže odložite trenutak paljenja prve cigarete.

 

5. Javila se želja da zapalite? Nemojte vaditi cigaretu iz kutije, ne uzimajte je u ruke makar nekoliko minuta. Za to vreme zaposlite ruke, uradite nekoliko fizičkih vežbi, dišite duboko.

 

6. Nemojte pušiti na prazan želudac.

 

7. Povremeno pravite prekide u pušenju („ne pušim do ponedeljka“, „do kraja meseca“).

 

8. Ako ste potpuno prekinuli sa pušenjem, zapamtite da neko vreme (2-3 nedelje) možete osećati nelagodnost poput apstinencijalnog sindroma jer se organizam lišio elementa koji se već ugradio u dubinske procese razmene materija.

 

U preživljavanju „sindroma prekidanja“ (prvi dani i nedelje nakon prekida pušenja) mogu Vam pomoći lagana sredstva za umirenje: persen, valerijana. Ova sredstva se mogu uzeti u apoteci bez recepta.

Može se preporučiti ispiranje usta rastvorom sode bikarbone (kafena kašika na pola čaše vode), slabim rastvorom hipermangana ili skuvane kamilice.

Pomažu takođe i nikotinski flasteri. Ovi lekovi pružaju organizmu male doze nikotina i pomažu bivšim pušačima da se rastanu od svoje pogubne navike.

 

 

 

Autor: Dimitrije Avdejev, psihijatar, psiholog

Izvor: „Pravoslavnaя enciklopediя „Domašniй doktor“ v voprosah i otvetah Psihiatriя, psihoterapiя, narkologiя“, pitanja 143-144.

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.