О НАМА

“Људска душа је по природи хришћанка, она жуди за духовном храном, чистотом, светошћу, за Христом. Ако се не буде хранила духовном храном, наступиће тешко хронично гладовање несрећне душе. И као што човек који гладује и нема храну постаје раздражљив, тако се и ови људи који духовно гладују, раздражују: сузе им лако навиру на очи. Они немају мира, не могу да се забораве ни у каквим забавама, јер им душа жели духовне хране, а они јој не дају…”

Свети Лука Војно-Јасенецки

Интернет портал „Има наде“ покренут је са циљем да из угла православне психологије пружи одговор на проблеме живљења савременог човека. Уверени смо да Православље носи у себи снагу и решења за све оно што притиска људски дух. Православна психологија се заснива на искуству Светих Отаца, Светитеља Православне Цркве који су благодаћу Божијом успели да исцеле своје душевне ране, пронађу Смисао и својим животом заиста покажу да увек има наде… Оно што је за нас јако важно је што су они иза себе оставили најдрагоценију ризницу искуства у лечењу душе, на коју се и ослања православна психологија.

Они су поуздан пример јер су и они били људи од крви и меса као и ми, својим животом су показали истинитост речи које се налазе у Светом Писму: „Господе, исцели душу моју јер сагреших Теби“. У упорној и даноноћној борби са грехом успели су да, уз помоћ Божију, победе грех и достигну смисао – живот у заједници са Богом.

Покрећемо нашу интернет презентацију у Петој недељи Великог Поста, на дан свете Марије Египћанке, јер је света Марија својим животом показала и доказала да све зависности, сви проблеми и све душевне и духовне странпутице могу да се реше једино опредељујући се за живот у Христу.

На овом порталу ћемо постављати текстове еминентних православних психолога и психотерапеута, углавном из Русије, где је православна психотерапија највише и развијена, али ћемо издвајати и текстове који нуде прекопотребне савете за борбу са свим душевним проблемима на чијим принципима православни психолози заснивају свој рад.

Уредник сајта „Има наде“ је Сања Станковић, психолог и православна хришћанка, удата, мајка двоје деце.

Велику захвалност дугујемо  особама које су улагањем своје добре воље, пријатељства, новца, времена, интернет сервера, дизајнерских савета,искреног дељења стручних знања и подршке допринеле да овај сајт угледа светлост дана.

21.априла 2013.године.

Уколико желите да нас контактирате, посетите страницу КОНТАКТ.

 

О уреднику сајта „Има наде“

 

 

Сања Станковић, рођена 1977.године, у Београду, где са породицом (супругом и двоје деце) живи и ради.

По формалном образовању психолог, уз завршене три године едукације за гешталт психотерапију.

Скоро десет година радила као едукатор држећи семинаре (обуке) комуникацијских вештина, вештина интерактивног рада са групама, као и програме психолошких радионица за децу и младе.

Потом се посвећује породици, одгајању деце, а психолошки рад и стечена знања пребацује до даљњег на поље интернета.

Покреће више православних пројеката које и дан данас уређује и за њих пише текстове :

Има наде – сајт посвећен православној психологији

Православни родитељ – портал намењен православној породици

Христијанче.орг – сајт хришћанских цртаћа и православних аудио и видео материјала

Под утицајем руских православних психолога, пре свега Михаила Хасминског и Димитрија Авдејева, више година уназад развија концепт православне психологије у Србији – кроз преводе квалитетних руских православних психолошких текстова и коришћењем принципа руске православне психологије у сопственом раду.

Под менторством православног кризног психолога Михаила Хасминског стиче диплому православног психолога:

Актуелно ради у приватној пракси као православни психолог.

Такође, у мери свог слободног времена, пише одговоре на питања путем сајта “Има наде” – сајта који је првобитно замишљен да буде богат ресурс одабраних текстова руских православних психолога да би спонтано, подстакнут потребама посетилаца сајта, прерастао у православно психолошко интернет саветовалиште.

Од 2019. је покренула свој Јутјуб канал – видео блог православног психолога (линк ОВДЕ)

Од 2021. покреће групе за упознавање православних особа ради православног брака (линк ОВДЕ)

Од 2021. креира прве психолошке видео курсеве на тему “Духовних узрока проблема” и “Анксиозност и како је разрешити”. (линк ОВДЕ)

У наставку је неколико интервјуа са Сањом Станковић који пружају детаљнији увид у њену биографију и начин рада:
 
 

Најчешћа питања упућена православном психологу (одговори уредника „Има наде“)

Наставак интервјуа са православним психологом

Интервју са православним психологом Сањом Станковић за „Православни мисионар“