Како преживети љубавну кризу?

Шта је потребно да учините и којим редоследом:

1. Побрините се за сопствено физичко здравље

Хроничан стрес изазива снажну дестабилизацију целог организма што доводи до озбиљног поремећаја у раду имуног, неуролошког, ендокриног, као и осталих органских система. Активирају се хронична и психосоматска обољења, што још више погоршава наше психичко стање. И тако у круг.

Врло је важно прекинути овај круг. Шта је потребно учинити?

а) Квалитетно спавати.

б) Добро се хранити. Довољна количина протеина и угљених хидрата. Витамини.

в) Квалитетан одмор.

д) Уздржање од лоших навика (алкохола, пушења, промене полних партнера).

2. Запамтите да је све у Вашим рукама.

Најважније што треба да знамо када смо у тешкој кризи  је да из ње можете изаћи само Ви сами. Нико не може да изађе из кризе уместо Вас. Ни бивша вољена особа, ни пријатељи, ни психолог.

3. Имајте на уму да се прошлост не може вратити.

Живите у садашњости (то је оно што нам и припада) и размишљајте о будућности, а прошлост, по могућству само лепо из ње, оставите у сећањима.

4. Памтите да увек можете тражити помоћ и добити је.

То могу бити чланови породице, пријатељи, стручна помоћ, колеге, па чак и непознати људи. Међутим, оно што Вам они саветују не треба испуњавати журећи и без размишљања. Све је индивидуално. Размишљате о сваком појединачном савету, не следите их слепо, размислите о њима и не одгурујте од себе руку реалне помоћи.

5. Тражите своје грешке, а не грешке бивше вољене особе.

Прочитајте материјале са сајта који су слични Вашој ситуацији, али и текстове који се генерално баве темом љубави и брака. Читајући их, трудите се да не оптужите другу особу, већ да разумете сопствене грешке. Овај приступ је конструктивнији због тога што ми увек страдамо заправо због својих грешака. А друго, зато што једина особа коју можемо променити – јесмо ми сами.

6. Направите план изласка из кризе.

Направите процену свих факторе који вас узнемиравају или који вас радују. Размислите које све ресурсе (психолошке, физичке, интелектуалне) поседујете за превладавање кризе. Који су путеви и начини за решавање кризе (дефинишите шта можете учинити у односу на Вас лично, али и у правцу према спољашњем свету – других људи, околности…) . Направите план корака за излазак из кризе.

Затим, након што је све размотрено, почните са реализацијом плана. Од тог тренутка сви Ваши поступци треба да имају искључиво рационални карактер. Пратите спровођење плана у животу. Узмите дневник и записујте оно што се догађа.

7. Чините добра дела.

Пронађите неко добро дело којим се континуирано можете бавити  (потребно је да га чините не ређе од једном недељно – најбоље је да буде недеља). То може бити помоћ деци сирочићима, болеснима, старим људима, неком рођаку или познанику. Најбоље је да то буде дело које Вам неће бити лако, већ ће захтевати отварање Вашег срца, учити Вас ономе што раније нисте умели. Потрудите се да тим људима пружите оно што нисте били у стању да дате својој блиској особи.

Јако је важно да притом не очекујете захвалност, као и да чак будете спремни и да прихватите незахвалност. Ви то не радите да би вам рекли „хвала“, већ себе ради.

Ово ће Вам помоћи да савладате своје слабости и испунити Вам живот смислом и топлином.

8. Схватите да осим себе самих не можете изменити никога.

Промена другог човека може се догодити само уколико мењате себе. Свако надање да се односи могу променити а да при том ми себе не променимо је – неразумно.

aутор: Михаил Хасмински, психолог

© Perejit.ru
© Imanade.org (превод)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.