Stav Crkve o kontracepciji

Stav Crkve o kontracepciji

Duhovno-moralnu ocenu iziskuje i problem kontracepcije.

Neka od kontraceptivnih sredstava faktički imaju abortivno dejstvo, koje veštački prekida život embriona u jednoj od najranijih faza. Zbog toga za njihovu primenu važe stavovi koji se odnose na abortus.

Ostala pak sredstva, koja nisu povezana sa prekidom već započetog života, ne mogu se ni u kom slučaju izjednačavati sa abortusom.

Određujući svoj odnos prema kontraceptivnim sredstvima, hrišćanski supružnici treba da imaju na umu da je produžetak ljudskog roda jedan od osnovnih ciljeva bogoustanovljenog bračnog saveza.

Namerno odbijanje rađanja dece iz sebičnih pobuda obezvređuje brak i postaje nesumnjiv greh.

 

Supružnici istovremeno imaju pred Bogom odgovornost za punovredno i kvalitetno podizanje dece.

Jedan od načina realizacije odgovornog odnosa prema njihovom rađanju jeste uzdržavanje od polnih odnosa za izvesno vreme.

Uostalom, treba imati na umu reči apostola Pavla upućene hrišćanskim supružnicima: „Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno, da biste se predali postu i molitvi, pa opet da se sastanete, da vas satana ne iskušava vašim neuzdržavanjem” (I Kor. 7, 5).

 

Očigledno je da supružnici treba da u ovoj oblasti donose odluke uz uzajamnu saglasnost i uz savet duhovnika.

 

On treba da sa pastirskom opreznošću uzima u obzir konkretne uslove života bračnog para, njihov uzrast, zdravlje, stepen duhovne zrelosti i mnoge druge okolnosti, kao i da razlikuje one koji su u stanju da „prime” visoke zahteve uzdržavanja od onih kojima to nije „dato” (Mat. 19, 11), vodeći pre svega brigu o očuvanju i jačanju porodice.

Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve, odlukom od 28. decembra 1998. godine, ukazuje sveštenicima koji obavljaju duhovničko služenje na „nedopustivost prinude ili nagovaranja svojih duhovnih čeda, suprotno njihovoj volji, na… odricanje od supružanskog života u braku”.

Zatim podseća pastire i na neophodnost „čuvanja posebne celomudrenosti i posebne pastirske opreznosti prilikom razgovora sa svojim duhovnim čedima o pitanjima povezanim sa ovim ili onim aspektom njihovog porodičnog života”.

 

 

 

Izvor: Osnovi socijalne koncepcije Ruske Pravoslavne Crkve (Jubilarno zasedanje Arhijerejskog Sabora Ruske Pravoslavne Crkve, Moskva 13-16.avgusta 2000.godine). Izdanje na srpskom jeziku, Beseda, Novi Sad, 2011.god.

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*