Šta odgovoriti tinejdžeru na pitanje „A ZAŠTO da budem moralan?“

Šta odgovoriti tinejdžeru na pitanje „A ZAŠTO da budem moralan?“

Postavljamo ovaj inspirativan snimak besede sveštenomučenika Danila Sisojeva – u vezi sa time koji je jedini odgovor na razne probleme koje mladi imaju.

Otac Danilo jako dobro zapaža i ističe da je moralno ponašanje samo po sebi, bez Boga kao njegovog autentičnog izvora, besmisleno. A posebno je besmisleno za mlade ljude koji po razvojim karakteristikama pubertetskog uzrasta, imaju otpor prema bilo čemu što im se veštački nameće.

Mlad čovek će, kada mu mi kao roditelji objašnjavamo da neko njegovo ponašanje, navika ili postupak nije dobar i da treba drugačije, sa pravom postaviti pitanje : „Zašto? Zašto da budem dobar, pošten, da se klonim različitih poroka/greha, da se uzdržavam od ovoga ili onoga, da ne živim isključivo po svom egoizmu i hedonizmu? Šta, samo zato što mi vi tako kažete da treba? Svašta.“

Roditelji koji nisu istinski verujući pravoslavni hrišćani jednostavno neće moći na ovo pitanje da daju iole smislen a kamoli tačan odgovor.

Jer se rešenje nalazi u drugoj „ravni“ u kojoj se oni ne kreću ili je svesno odbacuju, ne priznaju.

Pogledajte kako otac Danilo objašnjava suštinu ovog problema i svedoči biblijski odgovor na poroke mladih (i ne samo mladih) ljudi.

Ovaj sveštenik, koji je postradao za Hrista u sred Moskve, u sred hrama u kome je služio i to u 21.veku – 2009.godine, je jedan od malobrojnih naših savremenika na kome se moglo videti i iz daleka da je bio sveti Božiji čovek. Velika je sreća što su neke njegove besede snimane, makar i ovako kao ovaj snimak telefonom, jer imamo priliku da vidimo kako iz čoveka – sveštenika Duh Sveti isijava.

 

 

 

Izvor: PravoslavniRoditelj.orgPravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“

 

Tekstovi sa ključnim rečima:

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.