Problem sa mislima koje se nameću (pitanje psihologu)

Problem sa mislima koje se nameću (pitanje psihologu)

Pitanje:

Pomaže Bog!

Moj veliki problem je u sljedećem i ne znam kako da ga se rješim.

Ovo traje već 2 mjeseca.Prije 2 mjeseca sam razmišljao o tome kako u mojoj (na novo građenoj ulici od 30-tak kuća) niko nije umro ili poginuo.Čak sam razmišljao o tome kako je neko umro od komšija.

Vrlo brzo,nakon par dana pogine momak iz moje ulice u saobraćajnoj nesreći i meni je na savesti da se to dogodilo zato što sam mislio o tome.Na savjesti mi je da nisam mislio o tome da se to ne bi dogodilo.

Zaista ne znam šta da radim,vodim rat sa samim sobom od tada kad se to dogodilo.Mislim u sebi da sam kriv i da sam ja to izazvao.

Molim za pomoć i hvala unaprjed.

 

Odgovor:

 

Bog pomogo,

Hvala što ste se javili i pokazali spremnost da iznesete svoj problem ovde, umesto da se i dalje sami sa mislima koje Vas pritiskaju mučite u teskobi. Istovremeno, tako pomažete i drugim ljudima koji se susreću s istim ili sličnim problemom.

 

Problem koji Vas muči nije redak  – u pitanju ono što se u psihologiji naziva terminom prisilne misli.

 

Iako Vam se veoma uverljivo čini da ste Vi na neki način uzrokovali svojim mislima nesreću – to nije moguće.

 

Prisilne misli nisu naše lične iako nam često deluju kao da smo ih mi potpuno samostalno „smislili“. Prisilne misli su nam često ubačene sa strane, i to od nečistih sila da bi nas time zamajavale, zamarale naše duševne snage i sprečavale da mislimo o stvarima koje su neophodne za naše spasenje.

 

Takođe, prisilne misli se ponekad mogu javiti kao reakcija na neki drugi greh koji smo zaista učinili (za razliku od pridavanja mislima ovakve moći da mogu da uzrokuju nečiju nesreću) i kao manevar izbegavanja pokajanja za počinjeni greh naša duša smišlja neku drugu temu oko koje se naša pažnja i energija naše duše vezuje i kojom smo zaokupljeni.

 

Još jedan potencijalni uzrok nasrtaja ovih misli može da bude u nekoj tuzi koju osećate a koja nije osvešćena – npr. ukoliko ste pre nekog vremena, možda i godine izgubili nekog bliskog a niste dali vremena svojoj duši da odtuguje. Ili neka druga neosvešćena muka koja pritiska Vašu dušu i čini je „propustljivijom“ tj. podložnijom za ovakve nalete prisilnih misli.

 

Razmislite šta bi mogao da bude razlog kod Vas, ako treba pođite na ispovest kod sveštenika i recite da Vas muče ovakve misli, to će ih , ako nema drugog razloga za njih (u smislu učinjenog nekog drugog greha, neosvešćene tuge ili drugog problema) oslabiti.

 

Takođe, u trenutku kada osetite pojačan nalet prisilnih misli možete se pomoliti molitvom Časnom Krstu („Neka vaskrsne Bog i neka se razveju neprijatelji Njegovi….“ – ima je u svakom molitveniku a možete je naći i na linku OVDE)  – na taj način ćete oslabiti nasrtaje ovih prisilnih misli.

 

Više o prisilnim mislima možete pročitati ovde:

 

 

i ovde

 

S obzirom da ova pitanja i moje odgovore dajem i našem dragom brižnom pastiru i iskusnom proti Dušanu u cilju konsultacije, naš prota Vam dopunjuje moj odgovor ovim:

 

Vi ste, brate, slušajući i čitajući o svakodnevnim slučajevima prirodne i nasilne smrti u raznim delovima Srbije, bili prosto iznenađeni da se tako nešto ne dešava u Vašoj ulici, sa svega tridesetak kuća. A onda, kad su se desila ta dva nevezana slučaja, počeli ste da okrivljujete sebe, navodno zbog pomisli da niko ne strada. Vaše misli su bile možda najplemenitije, zahvalnost Bogu što u Vašem okruženju nema nesreća, a kad su se dogodile, Vas su veoma potresle, pa čak i učinile sukrivcem. Slobodno Vi i dalje zahvaljuje Bogu što promišlja i nad Vašom malom ulicom, a svoje komšije posavetujte da budu pažljiviji, po onoj narodnoj: Čuvaj se i Bog će te čuvati.
Svako dobro od Gospoda,
Urednik sajta „Ima nade“

 

 

Jedan komentar

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.