Ne maštajte da je život neprekidna sreća

Ne maštajte da je život neprekidna sreća

Ako ne želite da živite, ako čak razmišljate i o samoubistvu, to uopšte ne znači da je sve to zbog ljubavi. Odlazak voljene osobe Vama zapravo može poslužiti  samo kao povod, kao opravdanje za Vaše odsustvo želje za životom. Situacija koja Vam se desila je verovatno samo još jedna u nizu sa kojom ne želite da se pomirite.

Prihvatite život kakav jeste! Ne maštajte da je život neprekidna sreća niti čak da je „pola-pola“. Nije tako. Život po svojoj vrednosti je mnogo više od sreće, upravo zahvaljujući tome što u njemu ima nevolja i patnji. Zavoleti život znači smireno prihvatiti dar života sa svim radosnim i teškim trenucima. Dar života, dar stvarnosti je nešto mnogo uzvišenije od maštarenja, mnogo dragocenije od srećnih trenutaka.

Život odbacuju samo romantici koji maštaju da će im život biti kontinuirana sreća, kao neprekidan praznični dan, kao u detinjstvu. Međutim, ovo je detinjasti odnos prema životu. Zrelost ličnosti se ogleda u tome što čovek prihvata život takvim kakav jeste sa svime što u njemu postoji.

Ako čovek nije prošao kroz patnje to znači da nije ni živeo. Život u sebe uključuje stradanja. Naš život nije moguć bez nevolja. Čovek dobrovoljno prihvata patnje i nevolje.

Na primer, majka, koja noćima ne spava pored postelje bolesnog deteta. Ili muškarac koji je štiteći svoju nevestu, svoju ženu, bio ranjen, ili je možda pretrpeo poniženja. To su patnje. Ali koliko je samo taj muškarac srećan jer štiti svoju ženu. Stradanja imaju neprocenjivu vrednost i zato ja svoja stradanja ne dajem nikome. Ona su deo mog života, mog životnog puta.

Dakle, čega god da se dotaknemo, vidimo da sve što je vredno bilo u našem životu je spojeno sa stradanjem. Vrednost život se ne meri samo prema tome koliko smo radosti dobili, već i u tome koliko smo nešto gradili, stvarali. Na primer, kada gradimo kuću, da li je to radosno? Jeste, ali istovremeno to podrazumeva i suze i krv i znoj.

Ljubav je neizostavan uslov života. Međutim, život se ne svodi samo na ljubav. Život je nešto mnogo više.

Život, ako je sa Bogom, je u pravom smislu reči ispunjen.

Autor: Andrej Lorgus, pravoslavni sveštenik i psiholog

© Perejit.ru
© Imanade.org (prevod)

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.