Imam problem… ja sam homoseksualac (pitanje svešteniku)

Imam problem… ja sam homoseksualac (pitanje svešteniku)

Pitanja postavljena ruskom pravoslavnom svešteniku Georgiju Maksimovu u vezi sa homoseksualnošću:

 

– Imam problem… ja sam homoseksualac, imam momka i ja ga volim. Da li mogu da uđem u hram? Da li je ovo smrtni greh? A ako poželim da se ispovedim, da li će me sveštenik isterati?

 

o.Georgije: Ispovest ima smisla samo onda kada postoji čvrsta želja odricanja od greha. Sve što vodi ka grehu nije istinska ljubav. Kada bi greh bio gorak niko ne bi učinio nijedan greh. O tome se i radi, da satana predstavlja čoveku greh kao nešto slatko, zanimljivo, itd.

Postepeno greh srasta sa čovekom i teško je, a često bolno, otrgnuti ga od sebe. Međutim, ako se to ne učini, greh će nastaviti da razara Vaš život ovde i vodi Vas u propast nakon smrti. Vaši odnosi izgrađeni grehu, vode i Vas i tog momka u pakao. Ako Vam je on zaista drag, Vi ne biste želeli da on bude u paklu nakon smrti. Znači, čak i radi toga da mu pružite mogućnost spasenja, prekinuli biste odnose sa njim.

 

– Zašto sam se rodio kao homoseksualac? I da li mogu da posećujem hram?

 

o.Georgije: Niko se ne rađa kao homoseksualac. Ta laž je krenula od istraživanja Sajmona Le Veja 1991. godine[1] i koja je postala vrlo popularna. Međutim, nijedno od mnogobrojnih istraživanja to nije potvrilo.

 

Možda je na to (homoseksualnu sklonost kod osobe koja je postavila pitanje, prim.ured.Ima nade) uticalo okruženje ili neke činjenice iz Vaše životne istorije, ali na kraju krajeva, u pitanju je Vaš izbor. On nije neizmenljiv i Vi ste slobodni da taj izbor izmenite. Ako ste odlučili da odbacite greh homoseksualizma i borite se sa ovom strašću, onda, naravno, Vi možete posećivati hram i čak se i ispovediti.

 

[1] Simon LeVay, britansko-američki neurolog koji je 1991. objavio istraživanje u vezi sa muškom homoseksualnošću. I sam je bio homoseksualac. Istraživao je razliku u strukturi hipotalamusa između heteroseksualnih i homoseksualnih muškaraca.

1994.godine je i sam izjavio da nikakvu genetsku predispoziciju za homoseksualnost nije našao. Međutim, ostale interesne grupe su nastavile da interpretiraju nalaze Le Vejovog istraživanja onako kako njima odgovara, tvrdeći da je pronađen centar za homoseksualnost u mozgu. (prim.ured.Ima nade)

 

 

Prevod za ImaNade.org: Stanoje Stanković

Ruski izvor: sajt o.Georgija Maksimova

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*