Deset razloga da se ne odlučite za abortus

Deset razloga da se ne odlučite za abortus

Na veb-sajtu o roditeljstvu „Mommyish” nedavno je objavljen članak u kom su navedeni razlozi zbog kojih se treba odlučiti za abortus. Kao odgovor na to, napisala sam članak koji razobličava autorkine argumente (link ovde ). Danas želim da razmotrim deset razloga zbog koji se ne treba odlučiti za abortus. Zašto to ne treba odabrati?

 

 

NAPOMENA:

Ako ste otac, roditelj, prijatelj (ili neko drugi) koji želi da spreči abortus (ili ako tražite dodatne informacije o tome šta je abortus), pogledajte ovaj članak (link OVDE ).

Ako ste trudnica koju drugi nagovaraju da abortira, ili ako su vam potrebne informacije kako biste održali trudnoću, idite ovde (link OVDE ).

 

 

1) Abortus uvećava tragičnost situacije

Ponekad su okolnosti vezane za trudnoću same po sebi tragične. Možda je žena silovana. Možda je bebi ustanovljena neka mana, ili je zdravlje žene ugroženo. Međutim, na tragediju ne treba odgovarati još jednom tragedijom. Ne možemo poništiti silovanje ako ubijemo dete. Ne možemo izlečiti dete ako mu oduzmemo život. I ne možemo izbeći zdravstvene probleme tako što izbegavamo da priznamo postojanje drugog ljudskog života.

Ženama koje su pretrpele silovanje potrebni su ljubav i saosećanje. Ali ljubav i saosećanje ne uključuju ubistvo deteta te žene. Roditeljima suočenim sa ozbiljnom prenatalnom dijagnozom moramo pružiti realne činjenice i usmeriti ih na druge čija im iskustva mogu pomoći. Ne smemo ih primorati da donesu ishitrenu odluku i odluče se za abortus niti ih pritiskati da oduzmu život svom detetu umesto da mu pruže priliku da preživi uprkos lošim prognozama. Žene s visokorizičnom trudnoćom moraju biti upućene na prave medicinske stručnjake. No, medicinska nega ne podrazumeva namerno ubistvo deteta. (Ako u toku lečenja žene dođe do smrti deteta, npr. prilikom hemoterapije, vanmaterične trudnoće itd, tu nije reč o abortusu.)
 

 

2) Abortus oduzima život nevinih.

Nauka ne može biti jasnija po ovom pitanju. Nerođeno ljudsko biće je živo, zasebno i jedinstveno. U trenutku oplodnje – poznatom i kao trenutak začeća – nastaje novo ljudsko biće. Okončanjem tog života ne okončavamo „mogućnost” života već pravi pravcati život. Bilo bi dobro da shvatimo da savremena nauka pokazuje ljudskost nerođenog deteta. (Ovde možete naći naučni izveštaj , citate iz medicinskih udžbenika o tome kada nastaje život – link OVDE i snimak link OVDE.)

 

 


 

 
Ovde se nalazi serija novih snimaka (link OVDE ) u kojima se putem animacija tačno pokazuje šta se dešava prilikom primene različitih metoda za prekid trudnoće. Snimci opisuju i rizike koje te metode nose po ženu.
 

 

 

 

3) Abortus je kršenje građanskih prava.

Građanska prava se krše kada se ljudima oduzmu osnovna prava na način koji se smatra diskriminacijom. Nerođenoj deci oduzima se život – što je najosnovnije pravo koje postoji – isključivo po osnovu mesta na kom se nalaze (majčina materica) i njihovog razvojnog doba. To je diskriminirajuće, nehumano i okrutno.

 

 

4) Abortus kažnjava nevine.

Dete ne zaslužuje da umre zbog zlodela svog oca. Ne možemo ubiti petogodišnje dete zato što mu je otac silovatelj. Iz istog razloga ne možemo dozvoliti ni ubistvo petomesečnog nerođenog deteta.

Dete ne zaslužuje da umre zato što su mu majka i/ili otac neodgovorni. Dete je u potpunosti nevino. Dete ne odlučuje o tome da li će njegovi roditelji stupiti u intimni odnos niti da li će koristiti nedelotvornu kontracepciju. Nerođeno dete je uvek nevino i nikada ni za šta ne sme da bude kažnjeno.

 

 

5) Abortus može da povredi ženu.

Priče iz stvarnog života iznova potvrđuju da abortus povređuje žene. To se može desiti na više nivoa – na mentalnom, emotivnom, fizičkom, kao i na nivou partnerskih odnosa – a u pojedinim slučajevima prilikom abortusa zaista dolazi i do smrti žene. Takođe, posle abortusa može doći i do gubitka plodnosti ili povećanih izgleda za spontani pobačaj. Da biste saznali više o tome, pročitajte ovo istraživanje (link OVDE) , ovaj rad (link OVDE), ova iskustva (link OVDE), i ove priče (link OVDE).

 

 

6) Abortus nanosi štetu partnerskim odnosima i porodicama.

Kada god neki član porodice premine, porodica pati zbog gubitka. Isto važi i za abortus.

Prilikom prekida trudnoće, strada pravo, živo i nezamenljivo ljudsko biće, a roditelji, kao i braća i sestre tog deteta, osećaju posledice. Očevi koji žele da spreče abortus treba da pročitaju ovaj članak (link OVDE).

Za više informacija o tome kako abortus narušava odnose pročitajte ovo (link OVDE). Mnoge žene koje se odluče za abortus samo zato da bi navele partnera da ostane s njima na kraju uvide da su svakako same, i to nedugo posle abortusa. Abortus nikada nije put ka uspešnoj vezi punoj ljubavi.

 

 

7) Abortus zauvek ostaje u sećanju.

Ma koliko se trudili, nikada ne možemo izbrisati ono što je abortusom učinjeno. Abortus uzima – ubija – nevino ljudsko biće. Vreme ne može izbrisati ubistvo niti promeniti stvarnost. Abortus je surova tragedija, ali je isto tako i izbor koji nikada nije trebalo napraviti. Posledice takvog izbora zauvek ostaju s nama.

Reč za one koji su već učestvovali u abortusu: premda ne postoji način da se promeni prošlost, postoji način da se oporavite od posledica tog čina. Možete pogledati stranice Rachel’s Vineyard (link OVDE) ili Ramah International (link OVDE). Takođe, pročitajte i propoved Marka Driskola (link OVDE) gde on raspravlja o tome kako je „Hristos umro da bi ubistvo moglo da bude oprošteno”. Oporavak, nada i isceljenje uvek će vam biti dostupni.

 

 

8) Abortus stvara nove probleme.

Neki veruju da će abortusom i okončavanjem detetovog života rešiti svoje probleme. Neposredno nakon toga može delovati kao da su ti problemi zaista nestali. Možda se odlazak na studije učini kao lakši izbor, možda roditelji nikad i ne saznaju da im je ćerka bila trudna, ili nečija ljubavna veza ostane neotkrivena. U stvarnosti, međutim, abortus samo prikriva probleme – on ih ne rešava. Mnoge devojke završe studije iako su istovremeno rodile i odgajile decu. Mnogi roditelji pokažu da imaju mnogo više razumevanja i ljubavi nego što je njihova ćerka pretpostavljala. Istina je uvek bolja od laži, naročito kada je cena laži život nevinog ljudskog bića. Na kraju krajeva, o tome je ovde zapravo i reč: probleme ne možemo rešiti ubijanjem nevine osobe. Samo zato što je zakonom dozvoljeno, ne znači da je ispravno. A samo zato što je to izbor za koji niko ne mora da zna da ste ga napravili, ne znači da vas neće pratiti celoga života.

 

 

9) Abortus je izbegavanje odgovornosti.

Abortus se ponekad koristi kao lako rešenje za posledicu veze za jednu noć ili veze koja je počela da se ruši. Međutim, kada dvoje odraslih svojevoljno pristanu da učestvuju u aktivnosti za koju se zna da dovodi do začeća, moraju prihvatiti odgovornost. Kontraceptivi mogu da zakažu. Najbolji planovi mogu da potonu. No, odgovornost se ne može izbeći ako je život nevinog deteta cena koju za to treba platiti.

Odgovorne osobe ponekad moraju da donesu teške odluke. Možda se čini kao da baš sada nije dobar trenutak za dete, ili su budući roditelji u teškim životnim okolnostima. No, to ne opravdava ubistvo nevine osobe. Odgovorno ponašanje je kada odlučimo da dete zadržimo i podignemo. Odgovorno ponašanje je kada odlučimo da dete damo na usvajanje. Ali kada se odlučimo za abortus i time oduzmemo život detetu koje već postoji, mi se zapravo ponašamo neodgovorno – i donosimo nepopravljivo pogrešnu odluku.

 

 

10) Abortus ne osnažuje niti oslobađa žene.

Kao žena koja sebe smatra feministkinjom, smatram da je užasno što se abortus svrstava u „ženska prava”. Nije moje „pravo” da ubijem svoje dete. Ne bi trebalo da ja budem jedina osoba koja ima moć da naredi da se moje dete pogubi rukom doktora koji radi abortus. Ne može bi osnažujuće niti oslobađajuće da ja dozvolim da moje dete umre u mukama pri čemu mu kičmu isisaju kroz cevčicu ili pokidaju udove jedan po jedan, ili mu zaustave srce tako što mu ubrizgaju otrov. Takav izbor uopšte ne bi trebalo ni da postoji. To je surova tragedija koja pogađa sve učesnike i takav izbor ne bi trebalo da postoji ni u jednom civilizovanom narodu. Žene ne postaju slobodne preko krvi svoje dece.
 

 

Zaključak

 

Sve žene treba da shvate šta abortus tačno predstavlja. Za više informacija, pogledajte ove informativne filmove (link OVDE). Ovaj veb-sajt (link OVDE) pruža informacije o zaustavljanju započetog abortusa (link OVDE) ukoliko se trudnica upustila u proces, ali se potom predomislila, naročito kad je reč o abortusu lekovima (poznatom kao abortivna pilula ili RU-486). Ovde možete pročitati još jednu priču (link OVDE) o zaustavljanju delovanja abortivne pilule u poodmakloj trudnoći.

Autor: Kristi Barton Braun

Prevod za pravoslavniroditelj.org: M.Stajić

Izvor: pravoslavniroditelj.org, 10 reasons not to have an abortion

 

Ukoliko ste trudni i u dilemi ste da li da zadržite bebu, nudimo Vam mogućnost da porazgovarate sa psihologom – bilo uživo u savetovalištu u Beogradu, bilo preko Skajpa.

Ne ustručavajte se da zatražite psihološki razgovor – niko Vas neće pritiskati, osuđivati niti ubeđivati.

Jednostavno ćete dobiti priliku da Vas neko pažljivo i bez osuđivanja sasluša, kao i priliku da podelite sa nekim svoja osećanja i razmišljanja u ovako osetljivoj situaciji u kojoj ste se našli.

Za detaljnije informacije posetite sajt Pravoslavno-psihološkog savetovališta „Ima nade“:

Imanade.org

Ne brinite za novac – ukoliko niste u mogućnosti da platite, razgovor će za Vas biti besplatan.

Savetovalište „Ima nade“ nudi mogućnost besplatnog razgovora samo i isključivo osobama koje su trudne i premišljaju se da li da zadrže bebu, tako da je to potrebno navesti u pismu preko kontakt stranice na OVOM LINKU .

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.