Šta učiniti kada naiđu životne nevolje?

Šta učiniti kada naiđu životne nevolje?

Pravoslavni psihijatar i psiholog Dimitrije Avdejev je na pitanje kako možemo sebi pomoći u trenucima kada nas skole životne nevolje i stradanja ponudio duhovni recept svetitelja Ignjatija Brjančaninova :

„Šaljem vam duhovni recept i savetujem da ponuđeni lek koristite nekoliko puta dnevno, posebno u trenucima pojačanih stradanja, i duševnih i telesnih. Ako ga budete koristiti, brzo će se pokazati njegova sila i delotvornost skriveni u leku, koji je smiren po svom izgledu.

Osamivši se, izgovarajte lagano, tako da sami čujete, držeći um u rečima (tako svetuje sveti Jovan Lestvičnik) sledeće:

„Slava Tebi, Bože moj, za nevolju koju si mi poslao; dostojno po delima svojim primam: pomeni me u Carstvu Tvome!“

Molitvu treba izgovarati krajnje lagano. Rekavši molitvu jednom malo odmorite. Zatim je opet recite, pa se opet odmorite.

Nastavite tako da se molite pet ili deset minuta dok ne osetite da vam je duša umirena i utešena.

Jasan je uzrok ovoga: blagodat i sila Božija se sastoje u slavoslovlju Boga, a ne u krasnorečivosti i mnogoslovolju. A slavoslovlje i blagodarenje jesu delanja koja nam je dao Sam Bog – to nikako nisu neke ljudske izmišljotine.  Apostol zapoveda ovo delanje u Ime Božije (1 Sol. 5:18). * “

—————————————————————————————————————————————————–

* Sveti Ignjatije se poziva na poslanicu Solunjanima svetog apostola Pavla, stih: „Na svemu zahvaljujte; jer je ovo volja Božija za vas u Hristu Isusu.“

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*