Imam „pravo“ da prevarim supružnika – šta nepravoslavna psihologija zaista zastupa?

Imam „pravo“ da prevarim supružnika – šta nepravoslavna psihologija zaista zastupa?

Dok sam pripremala na srpski jezik video predavanje pravoslavnog psihologa Mihaila Hasminskog (koje možete pogledati na ovom linku), jedna njegova rečenica mi je, da budem iskrena, zazvučala kao preterivanje.

 

Naime, rekao je da sekularni (ne-pravoslavni, svetovni, ateistički) psiholozi kada je prevara u braku u pitanju preporučuju da se partneru vrati istom merom (kako on kaže – „nabij mu rogove“).

Do sada zaista nisam čula da neki od mojih kolega koji nisu pravoslavni preporučuju ovako nešto, da preporučuju prevaru kao sasvim legitimnu i moralno neutralnu stvar.

 

Međutim, u novom broju „Blic žene“, naiđem na ovakav komentar tj. savet psihologa u vezi sa varanjem u braku:

 

„Žena danas ima pravo da zadovolji sve svoje potrebe, uključujući i seksualne. To praktično znači da sama bira način za to, uključujući i pravo da se opredeli za drugog partnera. No, ako je za utehu, varanje ni danas nije u modi.“

 

Ovo je ceo komentar, dakle – nije namerno izdvojen iz šireg konteksta, pa da zvuči tako kako zvuči. Nekoliko termina sam „podebljala“ jer su veoma indikativni.

 

Ovakva formulacija psihologa u vezi sa prevarom dobro oslikava razloge zbog kojih sve više mislim da treba dobro razmisliti da li je baš svejedno od kog psihologa tražimo pomoć. Do pre neku godinu mi se činilo da, za konkretno baš psihološke probleme (koji nisu povezani sa duhovnim problemima, mada su takvi retki) zaista nije neophodno da psiholog bude pravoslavan. Bitno je da je stručan i da ne upliće svoje životne stavove i uverenja u terapijski proces, da zna da ne treba da dira klijentove religiozne stavove već da pošteno treba da kaže da se u to ne razume i da je ateista (ako do te teme u terapijskom procesu uopšte dođe).

 

Međutim, moje mišljenje se promenilo.

Shvatila sam da „sveto mesto ne može ostati pusto“ (upražnjeno) i da oni koji ne veruju u Hrista (tj. koji se deklarišu kao tzv. „ateisti“ ) su zapravo ljudi koji veruju u nešto drugo a ne u Gospoda.

A to „drugo“ je neka ideologija, neka specifična životna filozofija, neki povezani sistem nekih životnih načela i „vrednosti“.

Stavljam reč „vrednosti“ pod znake navoda jer su ponekad, u nečijim životnim filozofijama, vrednosti zapravo anti-vrednosti.

Jedna od tih anti-vrednosti je moralna neutralnost – da ništa nije samo po sebi dobro ni loše, već je nešto samo neprijatno ili prijatno, u skladu sa našim ličnim identitetom ili ne, da je to u skladu sa individualnim životnim načelima konkretne osobe ili nije, da neki naš postupak dovodi do posledica koje nam mogu biti prijatne ili neprijatne u pogledu naših osećanja. Sve se to smatra moralno neutralnim „iskustvom“ po sebi.

U takvom anti-vrednosnom sistemu se prevara tretira kao moralno neutralna i čak se ide korak dalje –  podiže se na nivo „ljudskog prava“ i „slobode izbora“.

Sloboda izbora (kako kaže citirani psiholog da žena „sama bira“ i da ima „pravo da se opredeli“ da li će da vara svog muža ili ne ) se ovde tretira kao vrednost sama po sebi i da je svaki izbor moralno neutralan, što je sa pravoslavne tačke gledišta potpuno neprihvatljivo.

Izabrati greh (da „se opredelimo“ da prevarimo supružnika) ne samo da nije moralno neutralno, već direktno oštećuje čovekovu dušu, ma koliko se osoba tešila svojom slobodom izbora i ličnom autonomijom da odabere greh.

Na isti način, kod slično razmišljajućih psihologa, se predstavlja i greh abortusa – da je to tzv. pravo žene „na izbor“.

Mi, pravoslavni, znamo da greh i predavanje grehovnim strastima bukvalno razara unutrašnje biće čoveka, čini najpre pukotine na čovekovoj duši i vremenom pravi sve veća oštećenja, koja kasnije rezultiraju različitim psihičkim oboljenjima – od „blažih“ kao što su neuroze, do onih veoma ozbiljnih – psihoza.

Treba biti oprezan kada primetimo da neki psiholog puno pominje reči kao što su „pravo“, „izbor“, „sloboda da bira“, „da se opredeli“, da „sama odluči“.

To može da ukazuje da je taj psiholog „vernik“ jedne veoma popularne ideologije u današnje vreme – ideologije dženderizma.*

I to nipošto ne znači da je religijski i duhovno neutralan u svom pristupu klijentovim problemima.

Čak naprotiv, vrlo je religiozan – pobornik je ideologije (ili životne filozofije) koja odbacuje Hrista i Božije Zapovesti, pre svega, u pomenutom slučaju, sledeće Zapovesti:

„Ne čini preljubu“ i „Ne pravi sebi idola“.

Ovde se od ljudske slobodne volje (koju nam je, ne zaboravimo, sam Bog dao) pravi čitava filozofija greha koja se svodi na relativizaciju dobrog i lošeg (vrline i greha) i gde se potencira sloboda i pravo da se čini greh.

U vezi sa samim pristupom problemu preljube, pravoslavni psiholog naravno da neće nastupiti „moralistički“ i slati klijenta u pakao, već će zajedno sa klijentom istražiti šta ta preljuba zapravo „govori“, jer niko se ne odlučuje na preljubu iz čista mira.

Međutim, svakako neće preljubu preporučivati kao legitiman i moralno neutralan način za zadovoljenje svojih potreba, niti će zadovoljenje svih svojih potreba klijentu preporučivati kao vrhunsku životnu vrednost. No, pravoslavno psihološki pristup preoblemu preljube u braku je zasebna tema.

Urednik sajta Ima nade

 

 

NAPOMENA:

* Ideologija dženderizma – je totalitarna ideologija poput komunizma ili fašizma koja svoje polazište zasniva na tzv. Rodnoj teriji (Teoriji rodova – eng. Gender theory). Odlikuju je, ukratko, potenciranje prava na „izbor“ – od izbora tzv. „seksualne orijentacije“ i „rodnog identiteta“, preko prava na abortus nasuprot pravu na život još nerođene dece,  završno sa pravom da se nijedno grehovno ponašanje pa čak ni bludno razvraćivanje dece ne smatra zakonski kažnjivim (to se eufemistički naziva „seksualnim obrazovanjem“ koje se želi uvesti u školski sistem).
Detaljnije o tome šta je ideologija dženderizma i kako je možete prepoznati, pročitajte na ovim linkovima:

Porodične žene neće tzv. „rodnu ravnopravnost“ – dalje ruke od naše dece!

 

 

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.